28/12/23

VIA OBERTA A LA CLONACIÓ DE BACH

La ciència ficció ha tractat en diverses ocasions la hipòtesi de la clonació de personatges històrics. Però ara, aquesta ficció pot esdevenir realitat.
Tot gira en torn a Arnstadt, una petita població turíngia, molt a prop d'Eisenach. La seva fama prové del fet que el jove Bach hi desenvolupà el seu primer càrrec musical, el d'organista, entre els anys 1703 i 1707. Desgraciadament, les relacions entre el jove músic i les autoritats locals acabaren com el rosari de l'aurora i Bach acabà marxant a Mühlhausen, això sí, casat amb Maria Bàrbara, filla del Kantor local. Tot i això, Arnstadt pot presumir a l'actualitat de posseir, encara avui, l'únic instrument del que sabem segur va ser tocat pel propi Bach: El teclat i la banqueta de l'antic orgue de l'església on aquest treballà, conservats al Bach-Museum de la localitat.

L'orgue de Bach, a Arnstadt


En un article que properament apareixerà a la Katalanische Bach Gesellschaft, el controvertit musicòleg Wolfgang Gangwolf afirma haver trobat restes de l'ADN de Bach entre les tecles de la relíquia, les quals obririen la porta a una futura clonació del Pare de la Música. Un dia que estava veient Jurassic Park, em va venir la idea com un tiro, afirma Gangwolf. El principal problema, naturalment, era saber on podien haver quedat restes orgàniques de Bach. L'autenticitat dels ossos sepultats a l'església de Sant Tomàs de Leipzig és molt discutida i, a més, encara no he pogut aixecar la làpida tot i que ho he intentat vàries vegades, es lamenta.

Sense caure en el desànim, l'investigador provà llavors de trobar restes als nombrosos manuscrits de Bach conservats a la Staatsbibliothek de Berlin. Això va ser molt complicat, ja que pels canals habituals la cosa s'hauria allargat molt. Afortunadament, el vigilant nocturn era germà del cosí de la meva cunyada i amb unes quantes cerveses i dues entrades per a veure el Hertha ho vaig enllestir. Desgraciadament, Gangwolf no va trobar cap resta biològica ni a la tinta ni al paper, tot i haver examinat minuciosament nombrosos autògrafs. Només quedava una opció: Arnstadt, sentencia.

Així doncs, armat amb un equip de recolecció de mostres biològiques, Gangwolf es presentà a Arnstadt. Al principi no em van deixar ni acostar-me al teclat, però quan els vaig dir que si feien la vista grossa una estona els regalaria uns manuscrits de Bach autèntics, ja em van deixar remenar.

I així és com, segons afirma l'investigador, trobà la restes d'ADN de Bach que permetrien una hipotètica clonació. Ara bé, com pot estar tan segur que aquestes restes són de Bach, donada l'altra gent que devia tocar aquell orgue abans i després d'ell?

He trobat restes de diversos individus, naturalment. Ara bé, la meva genialitat em permetrà identificar les que només poden ser de Bach per que sé que era un home molt higiènic i segur que va netejar el teclat a fons abans de posar-hi les grapes. I després d'ell, ja no tenim constància que el desinfectessin mai més. I és aquí on entra en joc la recent seqüenciació del genoma humà complet, ja que aquesta, combinada amb la genètica evolutiva, permetrà, segons afirma Ganfgwolf, ordenar les restes d'ADN recollides a Arnstadt cronològicament. Llavors, la més antiga serà indubtablement la de Johann Sebastian, conclou el musicòleg.

Wolfgang Gangwolf

Però això no serà una tasca senzilla: Es necessita una gran capacitat de computació per a l'anàlisi genòmic que projecta Gangwolf, la qual cosa només és a l'abast d'un super-ordinador. Ho tinc tot previst, afirma. L'estiu del 93 vaig conèixer la dona de la neteja del BSC durant unes vacances a Lloret. Gràcies a ella espero tenir accés al Mare Nostrum una nit d'aquestes. I si cal obrir alguna altra porta, encara em queden alguns manuscrits dels que vaig pillar a Berlín.

Així doncs, en una època on gràcies a la tecnologia la ficció pot esdevenir realitat, Wolfgang Gangwolf entreveu la manera de ressuscitar Bach, almenys corporalment. 


També et pot interessar: 

La Staatsbibliothek de Berlin denuncia la desaparició de diversos manuscrits.

La beguda energètica alemanya Freudenvolles Springen, nou sponsor del Girona.

Steven Spielberg: La perruca de Bach serà la relíquia de la nova entrega d'Indiana Jones. 



1 comentari:

Oriol Sabaté ha dit...

Molt bons Sants Innocents!