25/3/07

Annuntiationis Mariae

Avui, 25 de març, l'església luterana de temps de Bach celebrava la Festo Annuntiationis Mariae (Anunciació de Maria). També avui és el Cinquè diumenge de Quaresma segons el calendari litúrgic luterà, un diumenge sense música a les esglésies de Leipzig. La coincidència d'ambdues festivitats ha permès escoltar a La Cantata del Diumenge la cantata BWV 1, Wie schön leuchtet der Morgenstern, escrita l'any 1725, la única conservada destinada a aquesta festivitat. Una altra cantata per aquesta festivitat escrita l'any 1724 s'ha perdut.
El fet que aquesta cantata obri el BWV es deu únicament al fet que va ser, de manera totalment arbitrària, la primera obra publicada per la la Societat Bach l'any 1850. Quan W. Schmieder confeccionà el BWV la situà, per tant, al capdavant de les més de 1100 obres catalogades a la seva magna obra.
La cantata BWV 1 s'inicia amb un dels cors més bonics i extensos de Bach: Formós brilla l'Estel de Matinada. Un altre moment celestial de la cantata és l'ària per a soprano Erfüllet, ihr himmlischen göttlichen Flammen, on l'oboè i les cordes en pizzicatto acompanyen la veu del cantant. Es tracta de la primera d'aquest tipus de meravelloses àries en pizzicatto que trobem a les cantates, durant les quals sembla realment que el temps es deté...
Podeu consultar la traducció d'aquesta cantata a http://www.catabach.com/traduccions1/productssimple0.html.
La setmana que ve arribarà el darrer diumenge de Quaresma, el Dominica Palmarum o Diumenge de Rams, que celebrarem amb la única cantata destinada a aquesta festivitat que conservem: La BWV 182.
Soli Bachii Gloria.